Introduktionsutbildning

Introduktionsutbildning tidigare kallad handledarutbildning är ett krav för att få övningsköra privat. Både du och den du ska köra med måste gå kursen.

Kursbeskrivning av  digital Introduktionsutbildning  

Detta är en kurs som görs på distans och du behöver ha tillgång till egen dator/platta/mobil. Om ni har bokat kursen för fler personer som behöver ni ha tillgång till en enhet per användare. Ni kan alltså göra denna kurs vart ni än befinner er, därav behöver ni inte fysiskt närvara i ett fysiskt klassrum, utan denna kurs görs digitalt via Zoom.
Vid bokning, får ni ett bekräftelsemail (titta även i skräpposten), med all information och även länken till kursen.
Under utbildningen får du bland annat information om:
  • Körkortsutbildningens mål och innehåll samt regler för övningskörning.
  • Hur man planerar och strukturerar övningskörningen.
  • Viktiga faktorer för trafiksäkerheten och miljön.

Fråga: Kan jag börja övningsköra direkt efter att jag har gått kursen?
Svar: Nej. Efter genomgången kurs så tar det cirka 1-2 veckor innan Transportstyrelsen utfärdar det intyg som tillåter dig att övningsköra. Ni får inte övningsköra direkt efter att kursen är genomförd, utan måste invänta handledarintyg som ger er tillåtelse att övningsköra. Handledarintyget är inte detsamma som körkortstillståndet.
Fråga: Kan jag ansöka handledarskap innan jag har gått handledarkursen?
Svar: Ansökan om handledarskapkan kan genomföras innan du har gått kursen. För att snabba på processen så kan ni innan kursen ansöka om handledarskap.  OBS! Tänk på att göra en ansökan för varje kombination av handledare och förare.